Proiect SOFT SKILLS | Selecția grupului țintă pentru seriile 5 și 6 | Dosarele de înscriere se vor transmite începând cu data de 22 iulie 2024, ora 8:00
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali se alătură ASR Principesa Muna al-Hussein, în apelul său de susținere a asistenților medicali și a altor cadre medicale

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 12 Noiembrie 2020

“Retorica lipsită de acțiune nu mai este acceptabilă”

ASR Principesa Muna al-Hussein a Regatului Hașemital Iordaniei a apreciat contribuția lucrătorilor din domeniul sănătății, pentrucurajul și lupta lor neîncetată împotriva COVID-19 declarând că “elogiile lipsite de acțiune nu mai sunt acceptabile.” 

Consiliul Internațional al Asistenților Medicali se alătură apelului ASR și solicită acțiuni imediate pentru protecția sănătății și bunăstării asistenților medicali și a altor lucrători din domeniul sănătății.  

În cadrul discursului susținut în deschiderea sesiunii celei de-a 73 Adunări Mondiale a Sănătății, ASR i-a numit “eroi” pe lucrătorii din domeniul sănătății și a amintit despre angajamentul AMS de a acționa în timpul crizei provocate de Ebola:

“În prezent ne luptăm cu pandemia COVID-19 și încă o dată, dragi prieteni, cadrele medicale mor, dar de data aceasta cu miile, iar cei mai mulți sunt asistenți medicali.

“Trebuie să investim în cadrele medicale. Trebuie să investim în educația și încadrarea în muncă a mai multor profesioniști, pentru a ne asigura că fiecare mamă, fiecare copil, elev, părinte și bunic are acces la servicii sigure de îngrijire. Trebuie să investim în remunerație echitabilă și în protejarea lucrătorilor din domeniul îngrijirilor și al sănătății. Trebuie să investim în forța de muncă din domeniul sănătății, care ne poate ajuta să ne revenim din această criză.” 

Directorul Executiv ICN, dl. Howard Catton, a afirmat că declarația Principesei Muna reflectă preocupările ICN și subliniază necesitatea imediată a unor acțiuni globale puternice, astfel încât retorica din ultimele luni să poată fi transformată în schimbări palpabile.   

Annette Kennedy, Președinta ICN, i-a mulțumit Principesei Muna pentruleadershipul  și contribuția fenomenale, din ultimele 6 decenii, și a salutat  puterniculapel la acțiune.  

“Suntem alături de Alteța Sa Regală și o susținem cu toată inima în apelul său către liderii guvernamentali, de a investi în sistemele de sănătate și în lucrătorii din domeniul sănătății. Această pandemie a expus fragilitatea sistemelor de sănătate și necesitatea acută a tuturor țărilor, de a fi mai pregătite. De asemenea, a subliniat rolul asistenților medicali și a altor cadre medicale de pretutindeni și faptul că, deși demonstrația publică de susținere a fost absolut uimitoare, cadrele medicale au nevoie de mai mult decât aplauze și cuvinte de laudă pentru a continua să ofere îngrijiri vitale. ICN este solidar cu Principesa Muna în apelul său către AMS, de a lua măsuri.”

Dl. Catton a adăugat: “Principesa Muna are foarte multă dreptate. Acum este momentul să acționăm, nu să aplaudăm.  De luni de zile spunem ce este de făcut, prin  Apelul nostru la acțiune, prin rapoarte și actualizări periodice, și faptul că nu au fost luate încă toate măsurile necesare, este regretabil. Pe scurt, guvernele trebuie să colecteze și să analizeze datele privind ratele de infecție și deces în rândul asistenților medicali, să recunoască  COVID-19 ca boală profesională, să asigure echipament individual de protecție în toate unitățile medicale, să demonstreze toleranță zero față de discriminare și violentă, să majoreze salariile asistenților medicali, să investească în educație și formare, să acorde prioritate asistenților medicali pentru vaccinare, să asigure sprijin pentru sănătatea mintală a acestora și să crească numărul liderilor asistenți medicali, precum și autoritatea lor.  

‘După pandemie, fără îndoială, se vor desfășura anchete și investigații privind modul în care aceasta a fost gestionată. Nu există scuze. ICN a indicat acțiuni clare. Lumea ne urmărește, iar liderii trebuie să acționeze în acest moment.”

Alteța Sa Regală Principesa Muna al-Hussein, este de multă vreme susținător al profesiei de asistent medical, susținător al Consiliului Internațional al Asistenților Medicali și Patron al profesiei de asistent medical și moașă în cadrul OMS din Regiunea Est – Mediteraneană.

În cadrul discursului său de deschidere a Adunării Mondiale a Sănătății organizate în mediul virtual, Pricipesa a amintit delegaților că lucrătorii din domeniul sănătății își continuă lupta, în ciuda altor provocări legate de sănătate: “Bolile prevenibile nu au încetat să ucidă copii, mamele nu au încetat să nască prunci, cancerul are nevoie în continuare de tratament, bătrânii noștri încă au nevoie de servicii de sănătate și îngrijire.”

De asemenea, a subliniat că de îndată ce va fi disponibil un vaccin, “ne vom confrunta cu sarcina dezolantă de a vaccina miliarde de oameni. Nicio țară nu va reuși acest lucru, fără o pregătire corespunzătoare a sistemului de sănătate.”

Având în vedere că 70% dintre lucrătorii din domeniul sănătății sunt de sex feminin, Alteța Sa Regală a ridicat problema necesității “investiției în politici  privind drepturile și echitatea de gen.”

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.