Proiect SOFT SKILLS | Selecția grupului țintă pentru seriile 5 și 6 | Dosarele de înscriere se vor transmite începând cu data de 22 iulie 2024, ora 8:00
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

15 ani de activitate excepțională a asistenților medicali din domeniul tuberculozei, din întreaga lume

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 09 Noiembrie 2020

Proiectul Consiliului Internațional al Asistenților Medicali privind tuberculoza, ce s-a desfășurat pe parcursul a 15 ani și s-a încheiat anul acesta, menționează o extindere masivă a numărului de asistenți medicali cu specializare în tuberculoză, care au transformat viața pacienților lor și a familiilor acestora.

Un nou raport dezvoltat de Consiliului Internațional al Asistenților Medicali descrie modul în care au fost formați asistenți medicali cu specializare în tuberculoză în 18 țări de pe trei continente, în lupta împotriva acestei boli ce poate fi prevenită și care, din nefericire,  infectează și ucide 10 milioane, respectiv 1,5 milioane de persoane pe an.

Pe parcursul celor 15 ani ai proiectului, implementat sub umbrela parteneriatului Lily MDR-TB, au fost instruiți 2318 asistenți medicali în îngrijirea și tratamentul persoanelor afectate de tuberculoză și de tuberculoza rezistentă la medicamente.

În mod remarcabil, acești asistenți medicali experți careau devenit formatori și și-au  transmis mai departe cunoștințele și competențele către aproape 180000 de asistenți medicali, medici, personal medical auxiliar și membrii ai comunității, au ajutat semnificativ la creșterea numărului de lucrători din domeniul sănătății capabili să ajute milioane de persoane care suferă de această boală debilitantă și mortală.

Proiectul a rezultat în reducerea masivă a stigmatizării pacienților afectați de TBC, creșterea detectării cazurilor, îmbunătățirea educației pacienților și a famiiilor și comunităților acestora și îmbunătățirea susținerii psihologice, și cel mai important, a creat o mai bună aderență la tratamentul care salvează vieți, adesea neplăcut și greu de tolerat.

Președinta ICN, dna.  Annette Kennedy a declarat:  

“Acest proiect a transformat viețile a milioane de oameni și, fără îndoială, a și salvat nenumărate. Datorită eforturilor directorilor de proiect, Carrie Tudor și Gini Williams, și tuturor asistenților care au participat la training, capacitatea globală a sistemelor de sănătate de prevenire a transmiterii tuberculozei și de furnizare a îngrijirilor și tratamentului adecvat a fost extinsă foarte mult. Chiar dacă proiectul s-a încheiat, sunt sigură că amprenta acestuia va dăinui, deoarece asistenții medicali care au fost formați pe parcursul celor 15 ani și toți ceilalți lucrători din domeniul sănătății pe care aceștia i-au format, își continuă munca extraordinară în combaterea flagelului TBC.”

Directorul de proiect, dna. Carrie Tudor a afirmat: 

“Asistenți medicali joacă un rol esențial în îmbunătățirea detectării cazurilor, în inițierea pacienților în tratamentul adecvat și în a le oferi sprijin continuu, precum și în îmbunătățirea rezultatelor privind tratatmentul, însă ei au nevoie de cunoștințele și instrumentele necesare pentru această activitate ce le este atribuită.  Fără toate acestea, nu am putea câștiga lupta împotriva TBC. Acest proiect a demonstrat că, atunci când este consolidată capacitatea asistentului medical și când acesta este informat și motivat, practica sa zilnică se va îmbunătăți și își va împărtăși cunoștințele. Sperăm că asistenții medicali vor continua să dispună de oportunități de formare și de creștere a capacității. Fără ei nu am putea eradica tuberculoza.” 

Parteneriatul Lilly MDR-TB, o inițiativă public-privată a fost creat în 2003. Formula mobilizează 14 parteneri de pe cinci continente care lucrează împreună pentru a împărtăși expertiza în încercarea de a conține și de a eradica una dintre cele mai vechi boli din lume.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.