„Hai să vorbim despre depresie” spune OMS, întrucât depresia se află în fruntea listei cauzelor problemelor de sănătate
Depresia este cauza principală a problemelor de sănătate și a invalidității, în întreaga lume. Conform ultimelor cifre estimate de OMS, peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie, o creștere de peste 18%, înregistrată în perioada 2005-2015. Lipsa sprijinului față de persoanele cu tulburări psihice, împreună cu teama de stigmatizare, îi împiedică pe mulți să acceseze tratamentul de care au nevoie pentru a duce o viață sănătoasă și productivă.
Noile estimări au fost lansate în perioada premergătoare Zilei Mondiale a Sănătății din data de 7 aprilie, punctul principal al campaniei de un an a OMS – “Hai să vorbim despre depresie”. Obiectivul general al campaniei este ca din ce în ce mai multe persoane afectate de depresie, din toată lumea, să caute și să primească ajutor.
Directorul-General OMS, Dr Margaret Chan, a afirmat: “Aceste noi cifre reprezintă un avertisment pentru toate țările, pentru a regândi abordările referitoare la sănătatea mintală și de a o trata cu toată seriozitatea pe care o merită.”
Unul dintre primii pași este abordarea problemelor legate de prejudecăți și discriminare.
“Stigmatizarea continuă, asociată cu bolile psihice a fost motivul pentru care am decis să denumim campania : “Hai să vorbim despre depresie” a spus Dr Shekhar Saxena, Director al Departamentului de Sănătate Mintală și Abuz de Substanțe OMS.
“ A vorbi cu cineva în care are încredere este adesea primul pas către tratament și recuperare, pentru cei care suferă de depresie.”
Nevoie urgentă de creștere a investițiilor
De asemenea, este nevoie de creșterea investițiilor. În multe țări există foarte puțin sprijin sau chair deloc pentru persoanele ce suferă de tulburări mintale. Chiar și în țările cu venituri mari, aproape 50% dintre persoanele ce suferă de depresie, nu primesc tratament. În medie, doar 3% din bugetul guvernului pentru sănătate este investit în sănătatea mintală, variind de la mai puțin de 1% în țările cu venituri scăzute, la 5% în cele cu venituri mari.
Investiția în sănătatea mintală are logică, din punct de vedere economic. Fiecare investi în creșterea tratamentului pentru depresie și anxietate duce la un câștig de 4 dolari învestiție într-o stare mai bună de sănătate și capacitatea de a munci. De obicei, tratamentul implică, fie terapie prin discuție, fie medicație antidepresivă sau o combinație între cele două. Ambele abordări pot fi oferite de către cadre medicale fără specializare, în urma unui curs scurt de formare, și folosind Ghidul de Intervenție mhGAP al OMS. Peste 90 de țări, cu toate nivelurile de venituri, au introdus sau au intensificat programele care oferă tratament pentru depresie și alte tulburări mintale, utilizând acest Ghid de Intervenție.
Imposibilitatea de a acționa este costisitoare. Conform studiului condus de OMS, în care s-a calculat costul tratamentului și rezultatele privind sănătatea în 35 țări cu venituri scăzute, medii și mari, pe o perioadă de 15 ani, din anul 2016 până în 2030, nivelurile scăzute de recunoaștere și acces la îngrijirile pentru depresie și încă o tulburare mintală comună – anxietatea, rezultă într-o pierdere economică globală de un bilion de dolari americani pe an. Pierderile sunt suportate de către gospodării, angajatori și guverne. Gospodăriile pierd din punct de vedere financiar atunci când oamenii nu pot munci. Angajatorii au de suferit atunci când angajații devin mai puțin productivi și nu pot lucra. Guvernele trebuie să plătească cheltuieli mai mari de sănătate și bunăstare.
Riscuri asociate pentru sănătate
OMS a identificat legături puternice între depresie și alte tulburări și afecțiuni netransmisibile. Depresia crește riscul tulburărilor și bolilor provocate de utilizarea de substanțe, cum ar fi diabetul și bolile cardiace; și opusul este adevărat, adică persoanele care suferă de aceste afecțiuni prezintă un risc mai mare de depresie.
De asemenea, despresia este un factor de risc important pentru suicid, răpind sute de mii de vieți în fiecare ani.
Dr Saxena a afirmat: “O mai bună înțelegere a depresiei și a modului în care poate fi tratată, acest lucru fiind esențial, este doar începutul. Ar trebui să urmeze o creștere susținută a serviciilor pentru sănătate mintală, accesibile tuturor, chiar și celor mai izolate populații din lume.”
Depresia este o boală mintală comună caracterizată de tristețe persistentă și pierderea interesului față de activitățile de care oamenii se bucură, în mod normal, însoțite de incapacitatea de a desfăura activități de zi cu zi, timp de 14 zile sau mai mult.
În plus, persoanele care suferă de depresie prezintă în mod obișnuit, câteva dintre următoarele simptome: lipsa energiei, schimbarea apetitului, lipsa somnului sau somn în exces, anxietatea, concetrare redusă, nehotărâre, agitație, sentimentul de inutilitate, vină sau deznădejde, precum și gânduri de auto-vătămare sau suicid.