Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

2021: Anul Internațional al lucrătorilor în domeniul sănătății și îngrijirii medicale

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 10 Februarie 2021

OAMGMAMR salută decizia Organizației Mondiale a Sănătății de a desemna anul 2021 Anul internațional al lucrătorilor în domeniul sănătății și îngrijirii (YHCW), reprezentând recunoașterea rolului critic al lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale în asigurarea sănătății și bunăstării indivizilor și comunităților.

Recunoscând devotamentul și sacrificiul milioanelor de lucrători din domeniul sănătății și îngrijirilor aflate în prima linie a pandemiei COVID-19, statele membre din cadrul celei de-a 73-a Adunări Mondiale a Sănătății, au desemnat 2021 Anul internațional al lucrătorilor din domeniilel sănătății și îngrijirilor medicale (YHCW).

Lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii îi includ pe toți cei angajați în servicii de sănătate, sănătate publică și domenii conexe, precum și pe cei care oferă sprijin acestor activități. Această categorie variată de lucrători cuprinde profesioniștii din domeniul sănătății, cum ar fi medicii, asistenții medicali, moașele, farmaciștii și kinetoterapeuții, dar și alți profesioniști din sănătate, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății mintale, asistenții sociali, lucrătorii din domeniul sănătății muncii,  lucrătorii din laborator și alții. 

În timpul celei de-a 73-a Adunări Mondiale a Sănătății, statele membre au vorbit despre rolul critic al lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale în asigurarea sănătății și bunăstării indivizilor și comunităților.

Statele membre au subliniat că pandemia COVID-19 a evidențiat rolul fundamental al lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale pentru răspunsul la urgențe de sănătate și pentru pregătirea și reziliența sistemului de sănătate.

În luarea de cuvânt în cadrul sesiunii  plenare, Alteța Sa Regală, Prințesa Muna din Iordania, a reamintit că aplauzele fără acțiune nu mai sunt acceptabile și a cerut statelor membre să investească în sănătate, sisteme de sănătate și în lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii. A 73-a Adunare Mondială a Sănătății, prin decizia sa, de a desemna anul 2021 ca YHCW reflectă o viziune colectivă asupra forței de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii. 

De asemenea, Jim Campbell, Directorul Departamentului Forței de Muncă din Sănătate din cadrul OMS, a declarat: „Decizia de astăzi oferă o direcție clară cu privire la consens și la acțiunile necesare cu privire la forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii. OMS îndeamnă toate statele membre, instituțiile de finanțare internațională, inițiativele globale de sănătate și partenerii să investească în pregătirea forței de muncă din domeniul sănătății, educație și învățare pentru gestionarea pandemiei, menținerea serviciilor de sănătate și pregătirea pentru un vaccin COVID-19”. 

Investiția în lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii – educația, bunăstarea și remunerarea corectă a acestora

Forța de muncă din sănătate acționează ca un impuls pentru economie și un multiplicator al creșterii economice, ceea ce înseamnă că întreaga societate beneficiază de investițiile în forța de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii.

Sectorul social și de sănătate reprezintă un domeniu important de investiții pentru egalitatea de gen. Unul din 10 lucrători din țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este angajat în sectorul sănătății, iar trei sferturi dintre acești lucrători sunt femei.

Comisia de nivel înalt pentru ocuparea forței de muncă în domeniul sănătății și creșterea economică a estimat, de asemenea, că investițiile în ocuparea forței de muncă în sănătate pot avea ca rezultat o rentabilitate de 9 ori a investiției și o creștere de până la 4% a produsului intern brut (PIB). 

YHCW este o oportunitate de a atrage atenția asupra necesității unor investiții mai mari în pregătirea forței de muncă în domeniul sănătății și îngrijirii, educației și învățării pentru a gestiona pandemia și consecințele acesteia și pentru a lansa vaccinul COVID-19. 

Dincolo de eforturile pentru stoparea COVID-19, sunt necesare investiții și în capacitatea lucrătorilor din domeniul sănătății și al îngrijirilor de a oferi asistență medicală primară, gestionarea bolilor netransmisibile și furnizarea de servicii de sănătate mintală, îngrijire a sănătății materne și a copilului, îngrijire pe termen lung și îngrijiri paliative. 

Investițiile în educație, dezvoltarea profesională continuă, bunăstarea și siguranța muncii în toate aceste domenii sunt condiții prealabile importante pentru păstrarea și atragerea profesioniștilor din domeniul sănătății și îngrijirii. Fără a face ca activitatea de sănătate și îngrijire să devină o carieră dorită și susținută, țările se vor lupta pentru a atrage noi veniți, inclusiv în zonele rurale, sau pentru a progresa către o acoperire universală a sănătății și sisteme de sănătate mai puternice și mai rezistente. 

Lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței medicale merită acțiuni concrete

Dincolo de a oferi laude și aplauze, YHCW își propune să stimuleze țările pentru a aborda în mod colaborativ provocările persistente ale lucrătorilor din domeniul sănătății și îngrijirii.

Sănătatea și bunăstarea forței de muncă din domeniul sănătății și îngrijirii au fost întotdeauna importante, dar acum sunt și mai vitale. Pe măsură ce societățile se confruntă cu consecințele stresului prelungit și ale presiunii asupra lucrătorilor din domeniul sănătății și îngrijirii, este important ca statele membre să ia măsuri concrete pentru a-și răspunde nevoilor.

Pe tot parcursul anului, OMS / Europa va lucra în colaborare cu partenerii pentru a arăta apreciere față de forța de muncă dedicată sănătății și îngrijirii altora și pentru a pleda pentru eforturi concertate pentru:

  • îmbunătățirea condițiilor de muncă
  • investiția în educație
  • extinderea rolurilor
  • protejarea sănătății și bunăstării.

OMS atrage atenția, de asemenea, asupra creșterii migrației internaționale a lucrătorilor din domeniul sănătății, în special din țările cu venituri mai mici, cu sisteme de sănătate fragile, și asupra necesității unei puneri în aplicare consolidate a Codului de practică global al OMS privind recrutarea internațională a personalului medical.

Lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței medicale contribuie esențial la avansarea priorităților de bază ale Programului european de lucru. Responsabilitățile lor în ceea ce privește lucrul în vederea acoperirii universale a sănătății, protejarea mai multor persoane împotriva urgențelor de sănătate și promovarea sănătății și bunăstării tuturor la toate vârstele trebuie recunoscute nu numai cu laude, ci și cu măsuri tangibile.

Sursa: 

  1. https://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2021/01/2021-international-year-of-health-and-care-workers; 
  2. https://www.eu-patient.eu/news/latest-epf-news/2021/who-has-designated-2021-the-international-year-of-health-and-care-workers/
Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.