Impactul profesiei de asistent medical

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului | Studiu de caz
5
Feb

Impactul profesiei de asistent medical

Cancerul este a treia principală cauză de deces în Kenya, dar cu toate acestea în această țară  profesează mai puțin de 60 de asistente medicale specializate în oncologie. Singura modalitate de a asigura îngrijiri de înaltă calitate pentru pacienții cu cancer constă în formarea unor noi asistenți medicali de specialitate și pregătirea asistenților medicali existenți cu competențele de care au nevoie pentru a oferi aceste tipuri de îngrijiri.

Spitalul Universitar din Nairobi derulează cursuri de dezvoltare profesională continuă pentru asistenții medicali care lucrează în spital. La începutul anului 2019, spitalul a angajat doar trei asistente medicale specializate în oncologie calificate, chiar dacă acesta oferă îngrijiri pentru peste 3.000 de pacienți cu cancer în fiecare an. Restul asistenților medicali ai spitalului au învățat despre îngrijirea cancerului și chimioterapia la locul de muncă, fără participarea la un program de educație formală care să îi ajute să dobândească abilități și competențe cheie. Aceasta a însemnat că au existat lacune în îngrijirea pacienților și nu au fost întotdeauna respectate standardele de siguranță pentru chimioterapie.

Pentru a combate această problemă, a fost conceput un curs pe conceptele cheie ale bolii de cancer, siguranța chimioterapiei și îngrijirea pacienților care urmează tratament chimioterapeutic.

În iunie 2019, 15 asistente medicale din secțiile medicale și chirurgicale ale spitalului și din centrul de tratare a cancerului în ambulatoriu au fost recrutate pentru a participa la un curs de zece zile, intitulat Concepte fundamentale pentru îngrijirea pacienților cu cancer. Pacienții cu cancer se așteaptă ca îngrijirile de calitate să se concentreze pe evaluarea promptă, tratamentul, recunoașterea și ameliorarea efectelor secundare. Aceste asistente medicale vor deveni ambasadori în departamentele lor, iar rolul lor va fi acela de a promova furnizarea de îngrijiri de înaltă calitate pacienților cu cancer din cadrul spitalului.

Cursul, care a inclus sesiuni de teorie și practică, a fost finanțat integral de spital, organizat și susținut de experți din cadrul Colegiul de Științe ale Sănătății din Kenya. Subiectele abordate au fost:

·         Dezvoltarea cancerului

·         Factorii de risc de cancer, screening, diagnostic și prevenire

·         Modalități de tratament pentru cancer

·         Chimioterapia: clasificarea medicamentelor, reacții adverse, administrare, siguranța chimioterapiei

·         Terapii de sprijin în cancer

·         Îngrijirea paliativă și gestionarea durerii

·         Sprijin psihosocial în îngrijirea cancerului

·         Urgențe oncologice

Cursanții au susținut un test pre și post curs al cunoștințelor, care au arătat scoruri medii îmbunătățite de la 75% la 95%. S-au observat deja o serie de beneficii în îngrijirea pacienților la spital:

·         Mai multe asistente sunt acum capabile să livreze chimioterapia prin intermediul unui dispozitiv port-a-cath, lucru pe care anterior doar puține asistente îl puteau face.

·         Asistenții medicali sunt mai capabili să pledeze pentru personalul lor și să solicite echipamente de protecție personală corespunzătoare din departamentele lor. De asemenea, și-au împărtășit cunoștințele cu alte persoane.

·         Au fost instituite măsuri de precauție de securitate, inclusiv disponibilitatea gata de „seturi de scurgere”.?

Oferirea unui curs scurt care creează personal cu cunoștințe și care poate aduce informații în cascadă către colegii lor, consumă mai puțin timp și este mai ușor de gestionat în ceea ce privește eliminarea personalului din zona clinică, în timp ce  asistenții medicali sunt în pregătire.

Leave a Reply