Leader în profesie (IV)

Adelina Vesa

Leader în profesie (IV)

Adelina Vesa

Biography

Inovația în profesie | Adelina Vesa

Cuvinte la fel de vii în prezent ca și în urmă cu peste două milenii când au fost rostite de filozoful grec Democrit, ele zugrăvesc și elogiază totodată efortul celor ce își doresc să lase o amprentă a muncii lor fie în minunatul domeniu al artelor sau în cel riguros și precis al științei.

În mod fericit, există profesii unde cele două domenii se împletesc și se completează, iar cel ce are prilejul să exercite o astfel de profesie se consideră un om împlinit, complet și fericit.

Este și cazul colegei noastre, Nicoleta Adelina Vesa asistent medical principal dietetician, cu o vechime în specialitate de peste 16 ani  și care este, de peste 12 ani, Asistent-Șef al Compartimentului de Dietetică și Bloc Alimentar din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, cu care am avut plăcerea de a sta de vorbă despre rezultatele extraordinare ale muncii sale.

OAMR: Importanța preciziei cantităților ingredientelor impuse de diversele regimuri alimentare necesare dar și dorința de a oferi savoare hranei specifice pentru pacienți, au condus la două realizări extraordinare ale carierei dumneavoastră, primul fiind realizarea unui sistem informatizat de realizare a rețetelor dietetice – ca instrument de lucru în cadrul compartimentului unde lucrați, al doilea fiind lansarea unei cărți deosebite. Vă invităm să prezentați cititorilor noștri, pe rând, pe fiecare dintre acestea.

ANV: Compartimentul de  Dietetică și Bloc Alimentar împreună cu conducerea Spitalului Județean de Urgență Alba, au avut inițiativa de a realiza un program informatizat, denumit de noi MAX, care să permită calculul rapid al valorilor calorice ale tuturor alimentelor, situația reală a stocurilor alimentare, emiterea rapidă a foilor de alimente și a necesarului, a bonurilor de corecție  și a foilor suplimentare pentru pacienții noi internați.

Am urmărit ca prin intermediul acestui intrument informatizat, să eliminăm riscul creării surplusului alimentar zilnic și am reușit astfel  să realizăm permanent  aprovizionarea cu alimente proaspete a magaziei spitalului.

Mai mult decât atât, prin calculul precis realizat de programul informatic am reușit să eliminăm din activitatea noastră zilnică, celebrul “sfert de ou” – coșmarul fiecărui asistent medical dietetician.

OAMR: Ne puteți descrie câteva dintre etapele realizării programului informatic MAX?

ANV: O primă etapă a avut în vedere centralizarea, corelarea și integrarea legislației alimentației în alcătuirea programului informatizat, dorind să eliminăm de la bun început eventuale omisiuni sau neconcordanțe.

Programul a fost realizat respectând integral indicațiile echipei Compartimentului de Dietetică și Bloc Alimentar, astfel că o într-o altă etapă, acesta a necesitat din partea noastră, zeci de ore de calcule de valori calorice și gramaje, personalizate regimului dietetic specific fiecărui pacient.

Ambiția mea și a colegei mele doamna asistent medical principal dietetician Simona Mihacea, a fost aceea de a alcătui, respectând aceste criterii,  regimuri dietetice savuroase, nutritive, proaspete, cât mai ușor de realizat, pentru a crea pacienților plăcerea și dorința respectării regimului alimentar necesar.

În etapele finale, MAX a fost analizat și testat de nenumărate ori de către întreaga echipă și a primit avizul Comitetul Director al Spitalului.

OAMR: În acest moment, MAX este folosit în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba și pare să reprezinte o „rețetă de succes. Există interes pentru implementarea lui și în alte compartimente de dietetică – bloc alimentar din cadrul altor spitale sau clinici?

ANV: Îmi doresc ca, prin intermediul oricărui program informatic similar celui realizat de Spitalul Județean de Urgență Alba, și colegii mei să își poată realiza în continuare activitatea zilnică cu profesionalism și la standardele înalte deja atinse.

OAMR: Cu ocazia celei de-a XII-a Ediții a Conferinței Naționale a OAMGMAMR ce s-a desfășurat chiar în orașul Alba-Iulia, v-ați remarcat atât prin lucrarea profesional-științifică pe care ați prezentat-o, dar și prin evenimentul lansării cărții “Peste 100 Rețete dieteticela care sunteți unic autor.  

Ce reprezintă pentru dumneavoastră această carte și care este mesajul ei către cititori?

ANV: Am realizat această carte într-o perioadă de peste 2 ani, din pasiune pentru profesia mea și din dorința permanentă de a mă autodepăși, pregătirea profesională și experiența în domeniul dieteticii fiindu-mi garanți că  doresc să transmit cititorilor  informații cuprinzătoare și edificatoare  despre modul de realizare a unei alimentații sănătoase și corecte.

Rețetele sunt prezentate în detaliu, cu specificația aportului de glucide, lipide, proteine, potențial caloric/porție, sunt structurate pe 6 capitole: ciorbe, supe, fel principal, garnituri, salate și gustări și  se adresează atât celor care trebuie să urmeze un regim alimentar, cât şi persoanelor care doresc să aibă o viaţă și o alimentație cât mai sănătoasă.

Fac precizarea că înainte de publicare, toate rețetele cuprinse în această carte au fost analizate, verificate și avizate de forurile superioare de specialitate.

 OAMR: Aveți în vedere publicarea unei noi cărți în domeniul dumneavoastră de activitate?

ANV: Mă bucură întrebarea dumneavoastră și vă mărturisesc că da, în prezent am început pregătirile pentru editarea unei noi cărți, de această dată fiind vorba despre un rețetar adresat alimentației copiilor. Ca și în cazul cărții anterioare, este nevoie de o documentare riguroasă, specifică alimentației sănătoase a copiilor, cu atât mai mult cu cât, în prezent, se observă o tendință accelerată  de creștere a  obezității infantile, pe fondul sedentarismului dar mai ales a practicării unui regim alimentar nesănătos.

OAMR: Revenind la cartea Peste 100 de rețete dietetice”, vă rog să precizați, pentru cititorii interesați, modul în care pot comanda această carte:

ANV: Cartea a fost publicată cu sprijinul OAMGMAMR filiala Alba și profit de această ocazie să mulțumesc încă o dată doamnei Președinte a OAMGMAMR filialei Alba – Grațiela Indreica, domnului Informatician Dorin Cîmpean și întregii echipe care a colaborat la editarea acesteia.

Pentru persoanele interesate de această carte, ea poate fi comandată direct pe  adresa de e-mail adelina_nico_vesa@yahoo.com sau la OAMGMAMR filiala Alba (oammrab@yahoo.com)

OAMR: Vă mulțumim pentru interviul acordat și vă invităm să transmiteți un mesaj colegilor și cititorilor nostri.

ANV: În exercitarea profesiei mele, pe care o iubesc și căreia îi dedic toată energia și pasiunea mea, mi-au stat întotdeauna călăuză cuvintele filozofului grec Democrit : „Nici o artă și nici o știință nu e posibilă fără muncă”.

Doresc colegilor mei să se bucure de satisfacțiile muncii lor și să păstreze vie pasiunea profesiei pe care au îmbrațișat-o, pentru că din pasiune și muncă, cu siguranță se va naște artă.