Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

19 august 2014- Ziua mondială pentru asistență umanitară: un omagiu adus oamenilor care ajută oameni!

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 19 August 2014

La 19 august, cu ocazia Zilei mondiale pentru asistenţa umanitară, Comisia Europeană îi onorează pe lucrătorii umanitari care şi-au pierdut viaţa sau libertatea şi pe cei care au fost răniţi în timp ce îşi desfăşurau activităţile. Comisia Europeană, prin intermediul departamentului său de ajutor umanitar (ECHO), dispune de personal care este prezent în permanenţă în locurile confruntate cu situaţii de criză din toată lumea. ECHO lucrează îndeaproape cu organizaţii umanitare partenere, precum agenţiile ONU specializate, mişcarea de Cruce Roşie/Semilună Roşie şi organizaţiile neguvernamentale. Împreună, acestea asigură acordarea de asistenţă umanitară populaţiilor civile din toată lumea într-un mod imparţial şi nediscriminatoriu. Accesul umanitar şi securitatea personalului umanitar sunt însă expuse unor riscuri din ce în ce mai mari.

Comisarul european pentru cooperare internaţională ajutor umanitar şi reacţie la situaţii de criză, Kristalina Georgieva, a subliniat că această zi reprezintă o ocazie de a reflecta asupra importanţei acţiunilor umanitare în ceea ce priveşte salvarea de vieţi omeneşti şi ajutarea persoanelor ori de câte ori acestea sunt în dificultate.

Lucrătorii umanitari slujesc interesele umanităţii, adesea în condiţii foarte periculoase.

De asemenea, comisarul European a afirmat: “Am asistat la extinderea ajutorului pe care îl oferă în beneficiul victimelor cutremurelor, incendiilor şi inundaţiilor, însă aceştia îşi riscă cel mai mult viaţa în zonele de conflict. Există o tendinţă alarmantă de a face din aceşti oameni dedicaţi muncii lor o ţintă. Trebuie să protejăm siguranţa lucrătorilor umanitari pentru ca aceştia să poată interveni oriunde este nevoie de ei. În acest sens, voi sensibiliza în continuare opinia publică în ceea ce priveşte înrăutăţirea condiţiilor de securitate pentru cei care îşi riscă viaţa pentru a o salva pe a celorlalţi. Este absolut necesar să înţelegem şi să respectăm principiile de bază ale ajutorului umanitar: umanitate, imparţialitate, neutralitate şi independenţă. Trebuie să punem capăt atacurilor armate împotriva lucrătorilor umanitari. Rănirea lor înseamnă rănirea speranţei în viitorul copiilor noştri.”

Conform Oficiului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), în 2009, 102 lucrători umanitari au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi în incidente de securitate, iar 92 au fost răpiţi.

Ziua mondială pentru asistenţa umanitară a fost instituită de Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2008 şi comemorată pentru prima dată în 2009 pentru a „contribui la sensibilizarea opiniei publice cu privire la acţiunile umanitare şi la importanţa cooperării internaţionale şi pentru a-i comemora pe toţi lucrătorii umanitari, tot personalul Organizaţiei Naţiunilor Unite şi tot personalul asociat care au lucrat pentru promovarea cauzei umanitare, precum şi pe cei care şi-au pierdut viaţa la datorie”.

Acesta reprezintă un moment de rememorare a evenimentelor acelei zile din 2003 în care Oficiul ONU din Irak a fost bombardat şi 22 de persoane şi-au pierdut viaţa.Tema din acest an a Zilei mondiale pentru asistenţa umanitară este „Suntem lucrători umanitari”.

Parteneriatul dintre Organizaţia Naţiunilor Unite şi Comisia Europeană reprezintă o componentă-cheie a sistemului umanitar mondial.UE şi ONU vor continua să lucreze împreună pentru a garanta siguranţa lucrătorilor umanitari şi pentru a asigura respectarea principiilor umanitare.

BILANȚUL EUROPEI ÎN DOMENIUL AJUTORULUI UMANITAR

Europa se mândrește cu o tradiție îndelungată în domeniul ajutorului umanitar, aici înființându-se unele dintre cele mai mari și mai eficiente organizații umanitare la nivel mondial.

De-a lungul anilor, statele membre UE au participat activ și au făcut donații pentru sprijinirea victimelor catastrofelor umanitare.

De asemenea, Uniunea Europeană furnizează asistență umanitară de peste 40 de ani. În 1992, a creat Oficiul pentru ajutor umanitar al Comunității Europene (ECHO) „pentru a asigura o intervenție mai rapidă și mai eficientă”. În februarie 2010, când actuala Comisie și-a început mandatul, ECHO a devenit Direcția Generală Ajutor Umanitar și Protecție Civilă. Această evoluție reflectă prevederile Tratatului de la Lisabona, care conferă un rol comun, mai proeminent, ajutorului umanitar și protecției civile. Kristalina Georgieva este primul comisar pentru cooperare internațională, ajutor umanitar și răspuns la situații de criză.

Comisia a acordat asistență umanitară în peste 100 de țări din întreaga lume. De-a lungul anilor, cei mai mari beneficiari ai finanțării UE în domeniul umanitar au fost: Croația și Bosnia și Herțegovina (în cursul destrămării Iugoslaviei), Sudan, Republica Democratică Congo, Afganistan, teritoriile palestiniene ocupate, Pakistan, Rusia și Burundi.

Solidaritatea UE a avut o contribuție semnificativă la soluționarea unor crize majore, precum tsunami din Asia de Sud-Est din 2004, cutremurul din Haiti și inundațiile din Pakistan care au avut loc în 2010. Un aspect important al activităților Comisiei în domeniul umanitar este concentrarea asupra „crizelor uitate”, reprezentate de situațiile umanitare care nu sunt raportate frecvent în mass-media și, în cazul cărora, Comisia este adesea singurul furnizor de asistență umanitară.

Astăzi, Uniunea Europeană este cel mai mare donator de ajutor umanitar. Primii douăzeci de donatori instituționali pe plan mondial includ Comisia Europeană și unsprezece state membre ale UE – Suedia, Regatul Unit, Germania, Țările de Jos, Finlanda, Danemarca, Spania, Franța, Irlanda, Belgia și Italia.

Sursa:

  • europedirect.nord-vest.ro
  • europa.eu
Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.