Intervenția Președintelui OAMGMAMR la reuniunea de la Varșovia: prioritățile profesiilor de asistent medical și de moașă
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

12 mai, Ziua Internațională a Asistentului Medical

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 12 Mai 2017

Ziua Internațională a Asistentului Medical subliniază modalitățile prin care asistenții medicali contribuie direct la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă

“Asistenții medicali răspund nevoilor de sănătate ale oamenilor din toate mediile și pe toată durata vieții. Rolurile lor sunt fundamentale în realizarea mandatelor globale cum ar fi acoperirea universală de sănătate și obiectivele de dezvoltare durabilă.“

Dr. Margaret Chan, Director General al Organizației Mondiale a Sănătății

“Asistenții medicali din România au un rol vital și incontestabil în dinamica contextelor sociale în care profesează. Investiția în educația profesională continuă este ingredientul cheie care va aduce schimbări reale, atât asupra profesiei, cât și a impactului și modalității în care aceasta este percepută la nivelul societății. “

Dl. Mircea Timofte, Președinte al Ordinului Asistenţilor Medicali Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România

De ce ar trebui să fie informați asistenții medicali despre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă?

Asistenții medicali au grijă de ceilalți – asistenții medicali își aleg profesia pentru a îmbunătăți sănătatea persoanelor și a populațiilor. Este ceea ce trebuie să facă,având la bază dinamica drepturilor umane și a justiției sociale.

Schimbarea în domeniul îngrijirii medicale este posibilă fiindcă în ultimii 15 ani s-au făcut eforturi uriașe pentru reducerea sărăciei extreme, prin îmbunătățirea accesului la educație și îmbunătățirea accesului la apă potabilă și la servicii medicale.

Obiectivele fac referirede fapt, la sănătatea noastră – aceste obiective afectează sănătatea noastră, a comunităților și a familiilor noastre.

Legături istorice ale profesiei de asistent medical cu determinanții sociali ai sănătății

Profesia de asistent medical are o tradiție puternică în studierea factorilor determinanți ai sănătății.

În celebra sa lucrare“Observații privind îngrijirea bolnavilor”, Florence Nightingale a detaliat modul în care ea a înțeles sănătatea și gamasa întreagă de factori determinanți. Ea a făcut legătura dintre factorii personali, cum ar fi igiena și alimentația, relațiile sociale, precum șiritualurile de vizitare a bolnavului de către prieteni, considerentele economice,inclusiv influența clasei sociale asupra locuințelor și sănătății. Preocupările legate de mediu care cuprind curățenia tuturor lucrurilor, de la așternuturi până la pereți și mai departe sunt, de asemenea, extrem de importante. Perspectiva lui Nightingale aparține vremurilor ei, fiind în același timp, remarcabil de relevantăpentru prezentul nostru.

Ethel Bedford Fenwick a fost o susținătoare pasionată a organizării și unificării asistenților medicali. Fiind una dintre membrii fondatori ai Consiliului Internațional al Asistenților Medicali, aceasta considera că asistenții medicali ar putea aduce cele mai mari beneficii bolnavilor, în mod individual, dar și colectiv. Cu sprijinul educației, ea a cerut asistenților medicali să fie mai mult decât instrumente pentru ameliorarea suferinței: să fie și mesagerii prevenirii sale.  Pornirea sa de a însufleți și de a coagula asistenții medicali a fost aceea că activitatea asistenților medicali se desfășoară dincolo de limitele pereților unui spital și că are influență asupra bunăstării țărilor și a lumii.

Factorii sociali și impactul acestora asupra sănătății nu sunt noțiuni noi pentru profesia de asistent medical. De fapt, se află chiar în centrul profesiei. Asistenții medicali au sarcina de a fi ambasadori și lideri în acest domeniu. Această profesie se extinde mult dincolo de obiectivele legate de sănătate și include acei determinanți cu impact asupra sănătății și bunăstării.

Care este rolul nostru în a produce schimbările pe care le dorim pentru comunitățile noastre?

Profesând ca asistenți medicali, noi știm că sănătatea implică mai mult decât furnizarea serviciilor de îngrijiri și că trebuie abordate și cauzele sociale, economice și politice ale problemelor cu care ne întâlnim. Războaiele și îngrijorările, nesiguranța economică, diferențele de venit și prăpastia largă dintre bogați și săraci, zădărnicesc oportunitățile de viață și influențează în mod profund sănătatea și bunăstarea. Noi, asistenții medicali în practică clinică, avempoziția unică de a fi martori ai acestor realități, dar pare că avem nevoie încă, să conștientizăm pe deplin puterea noastră de a aduce schimbări.

Obiectivele de dezvoltare durabilă reprezintă o hartă care etalează o viziune a unei lumi sănătoase, pașnice și prospere. Însă aceste obiective pot fi atinse doar dacă lucrurile sunt făcute diferit și asistenții medicali au de jucat un rol foarte important.

Vocea noastră este vocea individului, a familiilor, a grupurilor și a comunităților cu care lucrăm. Vocea noastră estevocea a peste 20 de milioane de asistenți medicali de pe întreg mapamondul. Este o voce care va conduce la transformarea lumii noastre.

WABA2016-obiective-pentru-dezvoltare-durabila

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2025 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.