Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România devine membru al Fundației Europene pentru Siguranța Pacientului
Platforma cursuri EMC Hotărâri ale Consiliului naţional
Bibliotecă OnlineOAMGMAMR membru ICNProgramul de revalorizare informatii utilePreședinția Consiliului UE 2019

Buletin de știri | Consiliul European al Asistenților Medicali

Distribuiți pe Facebook Twitter
Publicat pe 02 Mai 2022

CUPRINS

  • Neremunerate, subevaluate: Femeile poartă pe umeri trei sferturi din povara îngrijirilor din UE  
  • Studiu privind îmbunătățirea punerii în aplicare a  Directivei privind îngrijiriile transforntaliere 24/2011/UE pentru asigurarea drepturilor pacientului în UE  
  • Uniunea Europeană a Sănătății: HERA lansează primul plan de lucru cu 1.3 miliarde de euro, pentru pregătirea și răspunsul la urgențe sanitare, în 2022  
  • Strategia europeană globală de sănătate în centrul Conferinței comune a miniștrilor de externe și a miniștrilor sănătății
  • Consiliul spaniol al profesiei de asistent medical respinge o nouă calificare profesională                     
  • Colecția specială din 2022 a Journal of European CME (JECME) pe tema “Inovație și impact în Educația medicală continuă/Dezvoltarea profesională continuă (CME/CPD)”

Neremunerate, subevaluate: Femeile poartă pe umeri trei sferturi din povara îngrijirilor din UE

În UE majoritatea îngrijiriilor sunt oferite gratuit de femei, așa-numitele, “îngrijitoare informale”, iar acest lucru accentuează și mai mult inegalitățile de gen, potrivit unui raport al europarlamentarului maghiar, Dna, Katalin Cseh, Vicepreședinte al grupului Renew.

Raportul, votat la data de 15 februarie (524 pentru, 33 împotrivă, 143 abțineri), evidențiază problemele cu care se confruntă zonele urbane în era post COVID-19, inclusive binecunoscuta problemă a inegalității de gen.

În general, în timp ce  80% din îngrijirile din UE sunt oferite de îngrijitori informali,  spre deosebire de așa-numiții îngrijitori “formali” precum asistenții medicali sau infirmierii, raportul arată că 75% dintre aceștia sunt femei.  

Îngrijitorii informali sunt persoane care au grijă de o rudă bolnavă sau neajutorată, fără a fi plătite.   Profilurile sunt variate, de la o persoană care are grijă de un copil bolnav timp de o zi, la cele care au grijă de părinții bolnavi, zilnic.  

Dacă cineva din familie este bolnav, se așteaptă ca femeile să rămână acasă, fără nicio compensație,” spune Katalin Cseh, adăugând că “pentru unele femei, este ca un al doilea loc de muncă, ceva ce societatea așteaptă de la ele”. “Este o povară pe umerii lor,” subliniază europarlamentarul.

Pandemia a exacerbat acest fenomen, parțial din cauza accesului restricționat la sistemele de sănătate, dar și din cauza faptului că persoanele cu simptome COVID au fost nevoite să stea acasă cu cineva care să aibă grijă de ele.

Nu vreau să spun că nu trebuie să avem grijă de cei dragi. Dar povara aceasta nu este recunoscută suficient de către state. Nu este plătită sau apreciată. Avem nevoie de un contract social pentru cei care își petrec viața îngrijindu-i pe cei dragi. Ar trebui să aibă ajutor și sprijin din partea profesioniștilor, dar și sprijin financiar, dacă sunt nevoiți să rămână acasă,”

Deși Dna.  Cseh spune că fenomenul îngrijitorilor informali ar putea fi explicat de moștenirea culturală, este necesară revizuirea  “unui întreg sistem de acces la îngrijiri” la nivel european, în care “salariile nu sunt încă la înălțime”.

Lipsa personalului din unitățile sanitare, inclusiv spitale și aziluri de bătrni, este un indicator al condițiilor de muncă neatrăgătoare care includ stres, lipsa echipamentului, lipsa resurselor umane, salarii mici. “Lucrătorii din domeniul îngrijirilor sunt epuizați,” avertizează europarlamentarul.

De asemenea, există inegalități de gen în rândul așa-zișilor profesioniști “formali” din domeniul sănătății, în care femeile sunt principalii furnizori de îngrijiri, în special în funcțiile de asistent medical și infirmier.  

Cu toate aceastea, pe măsură ce populația europeană îmbătrânește, cel mai probabil, fenomenul și dezechilibrele pe care le creează, vor crește în anii ce vor urma.  

Potrivit site-ului Eurostat, se preconizează că procentul de persoane cu vârsta de 80 de ani sau mai mare din UE, va crește cu  2.5 în perioada  2019 -2100, de la 5.8% la 14.6%.

În prezent, Comisia Europeană lucrează la un Acord European de îngrijire, al cărui program de lucru  va fi prezentat Parlamentului, până la finalul anului  2022.

“A venit momentul pentru Comisie să conștientizeze acest dezechilibru dintre femei și bărbați în activitatea de îngrijire,” conchide Katalin Cseh, care va urmări îndeaproape progresul Comisiei.

Studiu privind îmbunătățirea punerii în aplicare a Directiei privind îngrijirile transfrotanșiere  2011/24/UE pentru asigurarea drepturilor pacientului în UE

La data de 24 februarie, Comisia Europeană (DGSANTE)   a lansat un studiu privind îmbunătățirea punerii în aplicare a Directivei privind îngrijirile transfrontaliere 24/2011/UE pentru asigurarea drepturilor pacientului în UE.

Scopul acestui studiu este acela de a sprijini activitatea Comisiei Europene de aprofundare a analizei problemelor referitoare la implementarea Directivei, identificarea opțiunilor și a soluțiilor de îmbunătățire a coerenței și transparenței în aplicarea acestora, analiza informaților din partea celor 27 de state membre, precum și a țărilor SEE  cu privire la domenii specifice ale punerii în aplicare practice a Directivei.  Printre aceste obiective se numără, de asemenea, valorificarea colectării de date pentru mobilitatea pacientului și dezvoltarea unui set de indicatori pentru o nouă colecție de date, pentru evaluarea Directivei în conformitate cu Instrumentele 41 și 42 din setul de instrumente pentru o mai bună legiferare.

Descriere

Uniunea Europeană a Sănătății: HERA lansează primul său plan de lucru cu 1.3 miliarde de euro, pentru pregătirea și răspunsul la urgențele sanitare din 2022

La data de 10 februarie, Autoritatea europeană pentru pregătirea și răspunsul la urgențe sanitare (HERA) a prezentat primul său plan de lucru anual, care va avea un  buget de 1.3 miliarde de euro în 2022, pentru prevenirea, pregătirea și răspunsul rapid la urgențele sanitare transfrontaliere, În urma adoptării planului de lucru 2022 de către Consiliul de conducere al HERA, în prezent, autoritatea poate începe implementarea acțiunilor de consolidare a pregătiii și a capacității de răspuns din UE, poate aborda vulnerabilitățile și dependențele strategice și poate contribui la consolidarea arhitecturii globale a urgențelor sanitare.

Anunțând adoptarea planului de lucru, în cadrul Consiliului informal EPSCO   de la   Grenoble, dna Stella Kyriakides, Comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: “După doi ani de pandemie, știm că capacitatea de a răspunde în mod decisiv la urgențele sanitare transfrontaliere trebuie să se afle în centrul unei puternice Uniuni Europene a sănătății. HERA este deja operațională  și depune eforturi pentru a se asigura că contramăsurile medicale sunt disponibile în prezent, dar de asemenea, asigurându-se că instrumentele potrivite sunt disponibile pentru orice amenințări viitoare la adresa sănătății.  Adoptarea primului plan de lucru al HERA îi va permite începerea misiunii sale esențiale, devenind turnul de veghe al UE în materie de amenințări viitoare la adresa sănătății, precum și un actor cheie în pregătirea pentru crizele sanitare de la nivel mondial.”

Ca pilon prinicipal al programului eruopean “O uniune europeană puternică a sănătății”, HERA a stabilit o serie de livrabile ambițioase pentru 2022, atât în contextul răspunsului continuu la COVID-19, cât și pentru pregătirea pentru viitoarele potențiale amenințări la adresa sănătății.

Prevenirea și pregătirea pentru viitoarele urgențe sanitare transfrontaliere: În  “faza de pregătire”, HERA va colabora îndeaproape cu alte agenții de sănătate UE și naționale, multinaționale, comunități de cercetare, societatea civilă și parteneri internaționali, pentru îmbunătățirea pregătirii UE pentru viitoare urgențe sanitare. Printre acțiuni se numără:

•          Achiziționarea și stocarea contramăsurilor medicale pentru o serie de amenințări la adresa sănătăți publice, cu un buget de peste 580 de milioane de euro;

•          Deblocarea a peste 300 de milioane de euro pentru cercetare și dezvoltarea contramăsurilor medicale și a tehnologiilor inovatoare împotriva amenințărilor emergente;

•          Crearea unei rețele de facilități de producție care pot fi mobilizate în caz de urgență  (EU FAB)

•          Stabilirea unei platforme UE pe termen lung și la scară largă, pentru studii clinice și platforme de date;

•          Identificarea a trei amenințări cu impact ridicat la adresa sănătății, pe lângă COVID-19, până la finalul primăverii, în strânsă colaborare cu stalele membre din Consiliul de conducere HERA, agențiile UE, partenerii internaționali și experți.

Detectarea viitoarelor amenințări la adresa sănătății: În plus, HERA va efectua evaliuări ale amenințărilor și colectare de informații, va dezvolta modele de prognozare a unei epidemii și va elabora un plan de răspuns la nivel UE.  Printre acțiunile pentru 2022 se numără:

•          Punerea în funcțiune a unui sistem de detectare a amenințărilor la adresa sănătății și de informații în timp real, de ultimă generație unui system;

•          Crearea unei platforme IT dedicată  evaluării și prioritizării.

Răspuns la amenințările la adresa sănătății: În contextul răspunsului la pandemia  COVID-19, funcțiile HERA de răspuns la situații de urgență au fost deja activate. În cazul unor urgențe de sănătate publică transfrontalieră la nivel UE, se vor lua măsuri suplimentare, în special prin activarea finanțării de urgență și lansarea mecanismelor de monitorizare, dezvoltarea de noi obiective, procurarea și achizitionarea de contramăsuri medicale și de materii prime. Printre acțiunile în curs de desfășurare se numără :

•          Asigurarea furnizării la timp a vacinurilor COVID-19 către statele membre UE, inclusiv vaccinurile adaptate variantelor, dacă este cazul ;

•          Achiziționarea de produse terapeutice COVID-19 pentru statele membre UE;

•          Extinderea capacităților naționale pentru detectarea și evaluarea științifică a variantelor;

•          Asigurarea furnizării vaccinurilor în întreaga lume

Context

 (HERA) este un pilon-cheie al  European Health Union și un atu fundamental de consolidare a pregătirii și răspunsului UE la urgențele sanitare. HERA a fost înființată în  2021 pentru a înlocui soluțiile ad hoc la gestionarea pandemiei și a răspunsului la aceasta, cu o structură permanentă, cu instrumente adecvate și resurse de planificare în avans a acțiunilor UE, în cazul unor urgențe sanitare.  HERA va anticipa amenințările și potențialele crize sanitare, prin colectarea de informații și crearea capacităților de răspuns necesare.  Atunci când apare o urgență,  HERA ar trebui să aibă pregătite soluții, asigurând dezvoltarea, producerea și distribuirea medicamentelor, a vaccinurilor și a altor contramăsuri medicale.   Bugetul general HERA este de 6 miliarde de euro, pentru perioada  2022-2027.

Pentru mai multe informații:

Plan de lucru HERA 2022

Fișă informativă – Plan de lucru HERA 2022

 HERA site

Strategia europeană de sănătate globală în centrul Conferinței comune a miniștrilor de externe și a miniștrilor sănătății

La data de 9 februarie, miniștrii de externe și miniștrii sănătății din Uniunea Europeană s-au întâlnit la Lyon (Franța) sub auspiciile Președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene și la invitația Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politici de securitate și a Vicepreședintelui Comisiei Europene, Josep Borrell, a Ministrului pentru Europa și afaceri externe, Jean-Yves Le Drian, și a Ministrului pntru solidaritate și sănătate, Olivier Véran.

Lucrând în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, Președinția franceză va continua să pregătească, împreună cu statele membre, revizuirea strategiei europene în domeniul sănătății la nivel global.

Această reuniune a permis participanților să discute despre răspunsul Uniunii Europene la actualele și viitoarele probleme globale de sănătate în prezența vicepreședintelui Comisiei Europene responsabil de   “promovarea stilului nostru de viață european,” Margaritis Schinas, a Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, a deputatului european, Chrysoula Zacharopoulou, a Directorului general OMS, Dr. Tedros Ghebreyesus, și a directorului regional OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge. Participanții au avut ocazia de a face bilanțul activității realizate de Uniunea Europeană și de statele membre și de a reflecta împreună asupra a patru priorități:  

  • Consolidarea strategiei europene globale în materie de sănătate, prin integrarea lecțiilor învățate din pandemia Covid-19 și cu scopul securizării unei poziții pentru UE, în conformitate cu contribuțiile sale financiare la această arhitectură;
    • Reiterarea angajamentului făcut de Uniunea Europeană și de statele sale membre în calitate de  “Team Europe” pentru sprijinirea țărilor cu venituri mici și medii inferioare în răspunsul lor la pandemia  Covid-19, prin intermediul contribuțiilor financiare, a donațiilor de vaccinuri și a conducerii politice, toate acestea accelerând accesul echitabil la produsele de sănătate la nivel mondial;
    • Reamintirea sprijinului UE și a rolului-cheie în consolidarea arhitecturii multilaterale a sănătății, cu OMS în centru, prin integrarea mai sistematică a abordării  “One Health”, inclusiv prin contribuțiile inițiativelor internaționale precum grupul de experți la nivel înalt One Health (OHHLEP) și PREZODE, și;
    • Salutarea și valorificarea dinamismului și a influenței statelor membre, care găzduiesc numeroase organizații implicate în sănătatea globală, un fapt care a demonstrat expertiza și atractivitatea Uniunii Europene în acest domeniu.  Acesta este cazul Lyon-ului, care găzduiește o expertiză de sănătate globală sub forma Academiei OMS, a Biroului pentru reglementări internaționale în materie de sănătate și a Agenției Internaționale pentru cercetare în domeniul cancerului. Aceasta a fost prima dacă când Lyon a găzduit o reuniune comună, miniștri de externe și miniștri ai sănătății din Uniunea Europeană, pentru a discuta pe aceste teme esențiale.  

Conferința a fost urmată de o reuniune informală a miniștrilor europeni ai sănătății, privind implementarea unei politici de sănătate publică la nivel UE, la data de 10 februarie 2022.  Președinția franceză a Consiliului Uniunii Euroene i-a reunit la Grenoble pe cei 27 de miniștri europeni responsabili de sănătate, precum și pe omologii lor din AELS, pentru a discuta viitorul sănătății în Uniunea Europeană.  Miniștrii au trecut în revistă situația actuală a cooperării europene în domeniul sănătății, au identificat posibilele căi de acțiune pentru îmbunătățirea cooperării în domeniul sănătății publice și au discutat despre relevanța creării unui uniuni  a sănătății publice la nivel UE.

Pe parcursul discuțiilor, ministrii europeni ai sănătății au identificat mai multe domenii de convergență.

În primul rând, deși fac deja obiectul unei intervenții din partea Uniunii Europene, bolile netransmisibile precum bolile rare, cancerul, bolile cronice rare, lupta împotriva rezistenței antimicrobiene și sănătatea mintală ar putea fi mai bine abordate printr-o cooperare mai solidă între statele membre și printr-o intervenție suplimentară la nivel UE.  

În plus, miniștrii au convenit asupra necesității de a lua mai mult în considerare impactul pe care alte politici UE  le au asupra sănătății cetățenilor UE și de a se asigura că aceste politici nu au efecte adverse asupra sănătății.  

Comisarul pentru sănătate, Stella Kyriakides, a reiterat mobilizarea neabătută a Comisiei Europene în sprijinirea consolidării sănătății în Europa și al sporirii rezilienței,  incluziunii și concretizării acesteia pentru cetățenii europeni.  Doamna comisar a comentat asupra inițiativei președinției franceze de a identifica pașii următori pentru Uniunea Europeană a Sănătății și va sprijini discuțiile conduse de către președinție.

Mai multe informații despre conferință aici.

Mai multe informații despre reuniunea informală aici.

Consiliul spaniol al profesiei de asistent medical respinge o nouă calificare profesională

La data de 16 februarie, Consiliul spaniol al profesiei de asistent medical, la care participă Consiliul General de asistență medicală  (CGE) și Sindicatul asistenților medical, SATSE , a avertizat miniștrii educației, sănătății și drepturilor sociale că noua calificare profesională pentru formarea profesională privind  “supravegherea asistenței socio-sanitare pentru promovarea autonomiei personale”, încalcă nu numai normele privind comptetențele profesionale ale asistenților medicali și a altor profesioniști, ci și legislația fundamentală și specifică în domeniul socio-sanitar. Din acest motiv, solicită Guvernului să nu permită evoluția acesteia, pentru a nu pune în pericol atenția și îngrijirile oferite persoanelor în vârstă din căminele din țara noastră.  

Florentino Pérez Raya, președinte al Consejo General de Enfermería & Manuel Cascos, Președinte SATSE

În două scrisori adresate miniștrilor educației și formării profesionale, Pilar Alegría; ministrului sănătății , Carolina Darias, și drepturilor sociale și Agendei 2030, Ione Belarra , Consiliul spaniol al profesiei de asistent medical reiterează disconfortul profund și respingerea generate în rândul asistenților medicali, prin crearea acestei noi calificări profesionale, inclusă în Anexa XV a Decretului regal  46/2022 din  18 ianuarie, înțelegând că aceasta va afecta grav condițiile profesionale și de lucru în centrele sociale de  sănătate.

Consiliul profesiei de asistent medical subliniază că aceast nouă calificare de formare profesională a fost creată fără a fi consultate părțile interesate și fără a lua în considerare profesiile calificate din domeniul sănătății care compun echipa multidisciplinară de asistență socio- sanitară și care sunt reglementate în Legea Organizării Profesiilor din domeniul sănătății (LOPS) , în special subminând competențele experților în asistență medicală, precum absolvenții diplomelor universitare în domeniul asistenței medicale și specialiștii în asistență medicală de geriatrie. Diplomele care, din punct de vedere legal, le permit acestor profesioniști să răspundă cerințelor referitoare la asistență medicală și socială, supraveghindu-i și gestionându-i în centrele de asistență socială și medicală.

În acest sens, Consiliul profesiei de asistent medical subliniază că atenția și îngrijirea față de deteriorarea fizică și cognitivă ce are loc în situații de îmbătrânire, dependență și boli cronice, trebuie efectuate doar de către absolvenți de asistență medicală generalistă sau, în cazuri de mare complexitate, de către asistenți medicali specializați în asistență medical de geriatrie, întrucât în orice caz, aceștia sunt cei mai adecvați profesioniști care să înlocuiască această lipsă de capacitate și să supravegheze executarea îngrijirilor de bază si avansate, exercitând funcția de garant al siguranței, al calității și continuității îngrijirilor pentru rezidenți/pacienți.

 Colecția specială a  Journal of European CME (JECME) 2022 pe tema “Inovația și impactul în  Educația medical continuă/Dezvoltarea profesională continuă (CME/CPD)”

Journal of European CME (JECME) este o revistă gratuită cu acces deschis, recenzată, indexată PubMed, disponibilă doar online, care publică articole ce abordează aspecte ale planificării , elaborării, furnizării, evaluării și reglementării CME-CPD. JECME are ca scop să servească drept revista principală pentru cei care furnizează, acreditează, participă și beneficiază de practica  CME-CPD. Obiectivul acestei colecții speciale este de a evidenția inovațiile în  CME/CPD și impactul  implicării în  CME/CPD, în toate profesiile, toate grupurile de părți interesate și în întreaga lume.

Se caută în mod special manuscrise care abordează următoarele categorii, dar nu se limitează doar la acestea:

  • Învățare în echipă/educație continuă interprofesională
  • Educație la punctul de îngrijire/în timp util
  • Impactul CME/CPD asupra practicii profesioniștilor din domeniul sănătății și asupra experiențelor sau rezultatelor pacienților
  • Strategii de furnizare/pedagogii inovatoare
  • Dezvoltarea cadrelor didactice
  • Impactul /rezultate ale implicării în educația pe tot parcursul vieții
  • Reglementare/Standarde/Politici
  • Experiențele si impactului pentru diverse părți interesate de CME/CPD
  • Inovații care rezultă din pandemia  COVID-19

Vor fi acceptate următoarele tipuri de manuscrise:

Articol de cercetare

Raport detaliat al  unui studiu cantitativ, calitativ sau cu metode mixte. Maxim 4000 de cuvinte

Scurt comunicat

Concluzii concise ale cercetătorilor sau o discuție a problemelor/ soluțiilor propuse, în legătură cu domeniul CME/CPD. Maxim 2500 de cuvinte

Comentariu

O opinie personală sau o nouă perspectivă referitoare la domeniul CME/CPD. Maxim 1000 de cuvinte.

Luați în considerare posibilitatea de a contribui cu un moment de revelație  sau o poveste personală care v-a schimbat perspectivă asupra  CME/CPD.

Manuscrisele trebuie prezentate până la data de 31 iulie 2022. Colecția specială va fi publicată în octombrie 2022. JECME este o revistă cu acces deschis, iar editorul solicită autorilor să plătească o taxă de publicare a articolului  (APC). Această taxă este stabilită la 1365 € pentru articolele de cercetare și  910€ pentru scurte communicate. Comentariile sunt gratuite. Sunt disponibile scutiri și reduceri, în special pentru autorii din țările cu venituri mici și medii inferioare, mai multe informații aici.

Vă rugăm să folosiți  Submission Portal atunci când trimiteți contribuțiile.

Distribuiți pe Facebook Twitter
Copyright © 2001 - 2024 Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România. Toate drepturile rezervate.